blog
Blog

Zabavne, maštovite i poticajne igre za klince

Jednostavnim igrama potičite razvoj motoričkih, kognitivnih i društvenih vještina djeteta. To je i idealna prilika da se družite s djecom i pružite im toliko potrebnu pažnju

blog

 

Crtanje glazbe

Cilj igre Uči dijete cijeniti glazbu na način da je prikazuje u slikama i bojama koje je opisuju.

Što vam je potrebno? U ovoj igri dobro će poslužiti bilo koja skladba klasične, moderne pa čak i narodne glazbe. Što više igrate tu igru, više skladbi možete uvoditi.

Kako se igrati? Dajte djetetu list papira za crtanje i bojice ili flomastere. Uključite glazbu po vašem izboru i recite djetetu da crta što god glazba u njemu pobuđuje.
Predložite mu da odabere određene boje koje se čine u skladu s tom glazbom. I sami uzmite list papira i uživajte u aktivnosti. Možete razgovarati tijekom crtanja ili objasniti jedno drugome sve o svojim slikama kad ih dovršite.

 

Sviđa mi se

Cilj igre Razvija u djetetu svijest o tome što mu se sviđa, a što ne.

Što vam je potrebno? Igra se može igrati gotovo svugdje.

Kako se igrati?
Zajedno šećite i razgledavajte stan, sobe, dvorište, ulice. Naizmjence govorite što vam se najviše sviđa. Primjerice, dijete kaže: “Sviđa mi se ova slika”, a vi možete reći: “Sviđa mi se ovaj tanjur.” Ili, ako ste vani, neka dijete pokaže što mu se u prirodi i okolini sviđa, a što ne. Možete i iz časopisa izrezati slike namirnica, životinja, igračaka i razvrstati ih po kategorijama. Uzimajući slike iz jedne kategorije, izgovarajte što vam se sviđa, a što ne.

 

Vezanje cipela

Cilj igre Poučit će dijete vezanju cipela.

Što vam je potrebno? Za ovu igru odaberite neku smiješnu cipelu. Dobro će poslužiti stara dječja cipelica ili velika cipela starijeg brata ili sestre, mame ili tate.

Kako se igrati?
Izvadite vezicu iz cipele. Započnite vezanje. Naizmjence provlačite vezicu kroz rupice. Ako ta aktivnost dobro prođe, nastavite s poučavanjem vezanja. Pomažite djetetu prema potrebi. Svaki dio aktivnosti koji je djetetu težak podijelite na male korake.
Potražite u kući druge cipele koje se zakopčavaju na druge načine. Vježbajte na onima koje imaju kopče. Možda ćete pronaći i neke čizme sa zanimljivim patentnim zatvaračima ili se zabavljati obućom koja ima ljepljive kopče.

 

Sakrij alarm

Cilj igre Razvija auditivno razlikovanje.

Što vam je potrebno?
Za ovu igru preporučujemo kuhinjski alarm koji stvara zvuk kucanja. Mala glazbena kutija ili glazbena igračka također će poslužiti.

Kako se igrati?
Igrajte naizmjence. Sakrijte alarm, glazbenu kutiju ili igračku u drugoj sobi. Neka dijete pokuša pronaći taj predmet slijedeći zvuk. Kada ga pronađe i donese, vi ste na redu za traganje.


Obiteljski kolaž

Cilj igre Pokazujete djetetu da je važan dio obitelji.

Što vam je potrebno?
Za ovu igru upotrijebite mapuili fotoalbum. Mapa dodaje igri element iznenađenja. Kad se god igrate s kolažom, dijete će se uvijek veselo iznenaditi prilikom otkrivanja mape i njenog sadržaja.

Kako se igrati?
Na prednjem omotu mape markerom napišite “Moja obitelj”. Unutra stavite fotografije osoba iz djetetove obitelji. Otvorite mapu i obostrano ljepljivim selotejpom pričvrstite fotografije na obje strane mape. Komadiće selotejpa nalijepite na poleđinu svake slike i dajte djetetu da ih razmješta u mapi u stilu kolaža. Kada u obitelj ulazi nova osoba ili kućni ljubimac ili kada imate nove slike drugih članova obitelji, ponudite djetetu da ih stavi u mapu.

 

Zajedničko promišljanje

Cilj igre Pokazuje djetetu kako da uči iz vlastitih pogrešaka u ponašanju da bi se ubuduće ponašalo bolje.

Što vam je potrebno?
Ugodno je navečer provesti zajedničko vrijeme promišljajući o proteklom danu.

Kako se igrati?
Sjednite zajedno na kauč ili neko drugo udobno mjesto koje je pogodno za tih razgovor i bliskost. Zamolite dijete da vam priča o događanjima tog dana koji nisu dobro protekli. Možete ih iznijeti i vi, nekoliko ili sve. Zamolite ga da objasni što se dogodilo. Zatim mu pokušajte pomoći da promisli kako bi se moglo ponijeti drukčije. Neka vaše zajedničko druženje u ovim okolnostima bude pozitivno, ispunjeno brižnošću i ljubavlju. Temeljna je svrha poučavanje.