Igra na otvorenom sa djecom - Zašto je važna i koje su prednosti
Blog

Igra na otvorenom sa djecom – Zašto je važna i koje su prednosti

Igra na otvorenom sa djecom – Zašto je važna i koje su prednosti

Kada smo bili djeca, većinu vremena smo provodili vani, igrajući se s prijateljima i istražujući svijet oko nas. Međutim, današnja djeca provode sve manje vremena na otvorenom, većinom zbog tehnološkog napretka i porasta upotrebe računala, mobitela i drugih elektroničkih uređaja. No, igranje na otvorenom ima mnoge prednosti i koristi, a evo i nekih najvažnijih.

  1. Fizička aktivnost

Jedna od najvažnijih prednosti igre na otvorenom je fizička aktivnost. Djeca koja se igraju na otvorenom imaju više prilike za kretanje i aktivnost, što može pomoći u poboljšanju njihovog tjelesnog zdravlja i kondicije. Dok se igraju, djeca obično trče, skaču, penju se i istražuju okolinu, što je sve dio zdravog tjelesnog razvoja.

  1. Mentalno zdravlje

Igra na otvorenom može pomoći u poboljšanju mentalnog zdravlja djece. Istraživanja pokazuju da boravak na otvorenom može smanjiti stres, anksioznost i depresiju. Djeca koja se igraju na otvorenom imaju priliku razviti svoju maštu, kreativnost i samopouzdanje, što može imati pozitivan učinak na njihovu mentalnu dobrobit.

  1. Socijalne vještine

Igra na otvorenom pruža djeci priliku da razviju svoje socijalne vještine. Dok se igraju s drugom djecom, uče kako se nositi s konfliktima, razvijaju sposobnost dijeljenja i suradnje te razvijaju empatiju i razumijevanje za druge. Djeca koja provode vrijeme na otvorenom imaju priliku upoznati nove prijatelje, što može pomoći u razvoju njihove društvene mreže.

  1. Razvoj senzorne percepcije

Igra na otvorenom može pomoći u razvoju senzorne percepcije kod djece. Dok istražuju okolinu, djeca razvijaju svoje osjetilne sposobnosti. Na primjer, kada hodaju po travi, mogu osjetiti različite teksture i mirise, a kada se igraju s vodom, mogu osjetiti njezinu hladnoću i glatkoću. Razvoj senzorne percepcije može pomoći u poboljšanju dječje sposobnosti učenja i razumijevanja svijeta oko sebe.

  1. Razvoj kreativnosti

Igra na otvorenom pruža djeci priliku da razviju svoju kreativnost. Djeca koja se igraju na otvorenom mogu koristiti prirodne materijale poput grančica, kamenja i lišća za stvaranje igračaka i umjetnosti. Razvoj kreativnosti može pomoći u poboljšanju dječje sposobnosti rješavanja problema i kritičkog razmišljanja.

  1. Razvoj odgovornosti

Igra na otvorenom može pomoći u razvoju odgovornosti kod djece. Kada se igraju vani, djeca moraju naučiti brinuti se o sebi i svojoj okolini. Na primjer, moraju se naučiti da paze na svoje okruženje, da ne ostavljaju smeće na tlu, i da paze na svoje zdravlje i sigurnost.

  1. Povezivanje s prirodom

Igra na otvorenom pruža djeci priliku da se povežu s prirodom. Dok istražuju okolinu, djeca se mogu diviti prirodnim ljepotama poput cvijeća, drveća i životinja. Povezivanje s prirodom može pomoći u razvijanju poštovanja prema okolišu i želje da ga zaštite u budućnosti.

Kao što vidimo, igra na otvorenom ima brojne prednosti za djecu. Djeca koja se igraju vani mogu poboljšati svoje tjelesno i mentalno zdravlje, razviti socijalne vještine, senzornu percepciju, kreativnost, odgovornost i povezanost s prirodom. Stoga, važno je osigurati da djeca provode dovoljno vremena na otvorenom i da imaju pristup sigurnim i zabavnim aktivnostima koje potiču igru i kretanje. A tu uletavamo mi, roditelji, bake, djedovi… izvedimo ih van, na zrak, u prirodu, i igrajmo se s njima 😉