montessori metoda
Blog

Montessori metoda kod kuće i drvene igračke

Montessori metoda obrazovanja, koja naglašava samostalno učenje i istraživanje, postaje sve popularnija među roditeljima koji žele pružiti svojoj djeci najbolji mogući početak. Drvene igračke igraju ključnu ulogu u ovom pristupu, jer su dizajnirane da potiču razvoj motoričkih i kognitivnih vještina. U ovom članku istražit ćemo kako možete koristiti drvene igračke za implementaciju Montessori metode kod kuće.

Što je Montessori metoda?

Montessori metoda je obrazovni pristup razvijen od strane dr. Marije Montessori početkom 20. stoljeća. Ovaj pristup naglašava autonomiju djeteta, samodisciplinu i učenje kroz interakciju s okolinom. Drvene igračke, koje su često jednostavne i multifunkcionalne, savršeno se uklapaju u ovaj pristup.

Prednosti korištenja drvenih igračaka u Montessori metodi

 1. Razvoj Fine Motorike
  • Drvene igračke poput slagalica i kocki pomažu djeci razviti finu motoriku i koordinaciju ruka-oko. Ove vještine su temeljne za pisanje, crtanje i mnoge druge svakodnevne aktivnosti.
 2. Poticaj Samostalnosti
  • Montessori igračke često su dizajnirane tako da djeca mogu samostalno istraživati i rješavati probleme. Na primjer, drvene umetaljke i zagonetke pomažu djeci učiti kroz vlastito iskustvo i pokušaje.
 3. Razvijanje Senzorne Percepcije
  • Drvene igračke različitih tekstura, oblika i boja potiču senzornu percepciju. Djeca mogu osjetiti težinu drva, glatkoću ili hrapavost površine, što doprinosi razvoju taktilnih vještina.
 4. Učenje Kroz Igru
  • Montessori metoda naglašava važnost igre kao sredstva učenja. Drvene igračke poput abakusa, brojalica i konstrukcijskih setova omogućuju djeci učenje osnovnih matematičkih pojmova i logičkog razmišljanja kroz igru.

Primjeri Montessori drvenih igračaka

– Drveni geometrijske oblici

Idealni za učenje o različitim oblicima i veličinama te razvoju logičkog razmišljanja.

– Drveni glazbeni instrumenti

Potaknite senzornu percepciju i ljubav prema glazbi uz sigurne drvene instrumente.

– Drveni alati za igranje

Drveni alati za igranje potiču kreativnost i oponašanje stvarnog života, važnog dijela Montessori metode.

Kako postaviti Montessori okruženje kod kuće

 1. Organizacija prostora
  • Kreirajte kutke za igru gdje su drvene igračke lako dostupne djetetu. Koristite niske police i kutije koje dijete može samostalno dosegnuti.
 2. Priprema materijala
  • Osigurajte raznovrsne drvene igračke koje će potaknuti različite aspekte razvoja. Rotirajte igračke kako bi zadržali djetetovu pažnju i interes.
 3. Promatranje i podrška
  • Pustite dijete da istražuje igračke na svoj način i u svoje vrijeme. Pratite njegov napredak i nudite podršku kada je potrebno, bez previše uplitanja.

Korištenje drvenih igračaka u Montessori metodi može značajno doprinijeti razvoju vašeg djeteta. Ove igračke ne samo da su sigurne i ekološke, već pružaju i bezbroj mogućnosti za učenje i razvoj kroz igru.